Nový proces umožňuje nahliadnuť do zákulisia Vatikánu

05.11.2012 Celý región

Vatikán 5. novembra (TASR) - Proces s počítačovým expertom podozrivým z vynášania tajných dokumentov umožňuje exkluzívne nahliadnuť do bezpečnostného zákulisia Svätej stolice, píše agentúra AP.

Okrem iných bude proti nemu svedčiť pápežov hlavný osobný strážca, ktorý je veliteľom Švajčiarskej gardy, a vatikánsky bezpečnostný pracovník spojený s talianskou spoločnosťou špecializovanou na odhaľovanie odpočúvacích zariadení.

Programovací analytik Claudio Sciarpelletti z úradu Štátneho sekretariátu sa mal pôvodne postaviť pred súd spolu s pápežovým bývalým komorníkom Paolom Gabrielem, ktorého minulý mesiac uznali za vinného z krádeže súkromných pápežských listov. Pre Sciarpellettiho, ktorý je obvinený z napomáhania Gabrielemu, však nariadili samostatný proces.

Sciarpelletti obvinenie odmieta. Na najbližšom pojednávaní, ktoré sa začne dnes na vatikánskom súde, má vypovedať aj bývalý komorník Gabriele.

Na pojednávaní, rovnako ako v prípade Gabrieleho, nebude povolené filmovať, fotografovať ani nahrávať zvuk. Do súdnej siene bude mať povolený vstup iba obmedzený počet spravodajcov, ktorí budú neskôr informovať ostatných akreditovaných novinárov.
 

Vyberte región